Door: van Eijsden

Locatie: Galerie De Aventurijn, Polweg 2 te Epe

De Aventurijn : De gezusters Van Eijsden

De Gezusters Van Eijsden en de Kunst.

Het komt beslist niet elke dag voor dat er 4 Zussen in een en dezelfde kunsttentoonstelling te zien zijn. De 4 ‘meisjes’  Van Eijsden: Rina, Fransje, Agatha en Threes, laten hun bijzondere kunstwerken zien in Galerie De Aventurijn in Epe van 2 augustus t/m 20 september 2020.

Rina van Eijsden (1937) quilts) heeft zich na haar werkzame periode in de verpleging en thuiszorg  in het quilten verdiept. Haar interesse lag al bij het naaien van kleding voor haar  gezin. In 1997 is zij aangesloten bij de Quiltkring Vianen. Door het volgen van workshops heeft zij haar vaardigheden uitgebreid. Gebaseerd op de oude technieken van het quilten heeft Rina zich gespecialiseerd in het maken van vrij werk, waarbij  zij zich  vooral heeft laten leiden door kleurstelling en bijzondere stofcombinaties. De meeste van haar quilts zijn handmatig tot stand gekomen met patronen die passen bij het materiaal.  Door het deelnemen aan tentoonstellingen is haar werk in brede kring bekend geworden.

Fransje Hovinga – van Eijsden (1939) (waaiers) is circa 60 jaar geleden begonnen  met het maken van wandkleden met eigen gesponnen en plantaardig geverfde schapenwol. In die tijd behaalde zij het diploma ‘Nuttige Handwerken voor meisjes’. In de avonduren is zij kunstgeschiedenis gaan studeren. Haar afstudeerscriptie (1992) ging over ‘Europese Waaiers’. Rond 1990 is Fransje kunstgeschiedenis-lessen gaan geven aan de Volksuniversiteit te Leiden,  groepslessen aan diverse instellingen en ook privé. Tien jaar lang heeft zij tentoonstellingen gemaakt in het Historisch Museum te Haarlem.
Haar eerste waaiertje kreeg zij toen zij 12 jaar was; de interesse voor dit object is nooit meer overgegaan. Zij heeft veel geschreven en gepubliceerd over waaiers. Zes jaar lang is zij presidente van The Fan Circle International, een vereniging van waaierverzamelaars wereldwijd, geweest.
Van haar uitgebreide verzameling toont Fransje op deze expositie een aantal waaiers.

Agatha Regeer – van Eijsden (1944) (vilt). In haar werk gebruikt zij wol met toevoegingen van zijde, moerbeischors, diverse stofsoorten, zoals kant, tule, voile. Door te borduren wordt diepte in het werk gebracht. Op basis van de vilttechnieken kan kleding gemaakt worden, sjaals, hoeden, enz.  Door het zachte materiaal dat gevormd wordt  ontstaat ruimtelijk werk in vele vormen en uitvoeringen. Agatha heeft zich gespecialiseerd in ‘nat vilten’ en ‘naaldvilten’. Vilt wordt tegenwoordig veel gebruikt in kunst en mode, maar ook in het interieur.

Agatha heeft reeds eerder geëxposeerd in Galerie De Aventurijn en haar veelzijdigheid maakt dat zij tot een van de favoriete ‘niet-glas’ kunstenaars in deze galerie behoort.
Haar vilt-vaardigheid heeft zij opgedaan door cursussen te volgen bij Linda Dezijn uit Heerde.

Threes van Eijsden (1950) (hoeden en vilt) houdt zich bezig met vilten. De fascinatie voor het werken met vilt is voor Threes dat je er zo oneindig mee kan variëren. Zij maakt. Hoeden, kleding, laarzen, lampenkappen en transparante vitrage. Maar ook vloerkleden of wanddecoraties. Zij vindt het proces van vilten magisch: met water, zeep en je handen veranderen de losse plukken in een samenhangend geheel. De kunst is om het resultaat te krijgen wat je voor ogen hebt. Het blijft, voor een gedeelte, een verrassing hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Maar elk resultaat is een uniek stuk werk. Vroeger bestond Nuttig Handwerken voor haar uit kleding naaien, later gecombineerd met hoeden maken van fabrieksvilt of stro, maar ook van zelfgemaakt vilt. Nu heeft zij haar passie gevonden  in het vilten, vooral van draagbare objecten.

De tentoonstelling “De Gezusters Van Eijsden” loopt van 02.08.2020 t/m 20.09.2020 bij Galerie De Aventurijn aan de Polweg 2 te Epe. De galerie is alleen tijdens deze periode geopend donderdag t/m zaterdag van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak. Meer informatie vindt u op de  website www.aventurijnglasgalerie.nl of kunt u telefonisch verkrijgen bij 0578-610535. De galerie is helaas niet rolstoeltoegankelijk.