Door: matangi 1

Locatie: Kulturhus EGW

Uitverkocht!

1 Matangi en Carel Kraayenhof concert om 19.00 uur

Dit concert wordt ook om 20.45 gespeeld .  Hier uitverkocht? check de andere tijd.

 

Beethoven, de naam staat als een huis. Het is inmiddels meer dan een naam, het is een begrip. Beethoven staat voor fascinerende muziek die ons gemoed beroert, maar ook voor een houding, een benaderingswijze van kunst. Die moet onafhankelijk, vrijgevochten, onconventioneel, grensverleggend, visionair zijn.

Wat Beethoven was voor de klassieke muziek, is Astor Piazzolla voor de tango. Al op jonge leeftijd was hij succesvol als bandoneonist in beroemde tango orkesten, maar al snel stopte hij bijna helemaal met tango. Hij zocht iets anders, een ander doel. Hij bestudeerde klassieke componisten als Béla Bartók en Igor Stravinsky, hij studeerde orkestdirectie bij Hermann Scherchen en hij luisterde veel naar jazz. Zijn zoektocht naar een eigen stijl obsedeerde hem; hij verlangde naar iets anders, iets nieuws. Hij wilde de grenzen van de traditionele tango verleggen.

Op 16 december 2020 is het 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Dat willen de Matangi’s graag vieren, maar op een bijzondere wijze. Kort daarna zou op 11 maart 2021 Astor Piazzolla 100 jaar zijn geworden en de Matangi’s zien een muzikale uitdaging om deze twee grote iconen uit de muziekwereld met elkaar in verbinding te brengen. De eigen’wijze’schappen van Beethoven en Piazzolla zijn precies de reden waarom het Matangi Quartet zich zo verwant voelt met deze twee grootheden; de vier kwartetleden kleuren niet altijd binnen de muzikale lijntjes en laten zich niet temmen door muzikale regels en klassieke usances.

Samen met bandoneonist Carel Kraayenhof gaan ze op een muzikale ontdekkingsreis door de vooruitstrevende ritmes en harmonieën van Beethoven en de onconventionele tango composities van Astor Piazzolla met elkaar te verbinden in het programma ‘Beethoven vs. Piazzolla’.

Beethoven vs. Piazzolla

Mondscheinsonate/ La muerte del Ángel      Beethoven/Piazzolla

Tango Sensations Nr 1, 3, 5                           Piazzolla

Milonga in Re                                                  Piazzolla

Cavatina                                                          Beethoven

Oblivion                                                            Piazzolla

Grosse Fuge/ Fuga y misterio                         Beethoven/Piazzolla

(Arrangementen Marijn van Prooijen)

 

Het strijkkwartet Matangi bestaan uit:    

Maria-Paula Majoor             viool
Daniel Torrico                       viool
Karsten Kleijer                     altviool
Arno van der Vuurst            cello

lees meer over Matangi