Door: Zomeravond Vrededans

Locatie: Mini-camping Vemdebroek, Vemdeweg 9 Epe

Koop tickets

Zomeravond Vrededans

Zomeravond Vrededansen
Op de locatie van het concert zullen ook kunstwerken van de Syrische Nederlander Tamer Maklad getoond worden.

Palestijns-Syrische danser/choreograaf Ramez Mahmoud woont sinds 2014 met zijn gezin in Nederland, in Heerde.Sinds 2018 is hij Nederlander.
In zijn geboorteland, maar ook in veel andere landen, werkte hij als danser, acteur, choreograaf en docent  en nam deel aan vele festivals, films en internationale evenementen.  In Nederland danst hij als hobby met dansers en musici uit het hele land. Hierbij is ondersteuning verkregen van Spotlight (Team International Art).

Programma in Epe
Na een korte inleiding volgen enthousiaste dansen die Dabke heten. Het zijn zeer populaire folkloristische cirkel/rijdansen uit het Midden Oosten (Levant), ze worden vooral gedanst op bruiloften, partijen en andere vrolijke gelegenheden. Verschillende soorten muziek uit de Levant vormen de begeleiding, evenals  Arabische Liedjes . 

Er zullen ook Soefidansen - dansen van Universele Vrede – worden gedanst. Dit zijn eenvoudige, meditatieve, vreugdevolle kringdansen die je in contact brengen met je spirituele essentie.

De 10 dansers die optreden, doen dit o.l.v. choreograaf en danser Ramez Mahmoud .
Ze worden instrumentaal begeleid door  5 musici op authentieke instrumenten, zoals Ud  en Ney ! 

 

Wikipedia over Dabke:
Dabke
(Arabisch:دبكة, letterlijk: stampen) is een modern Levantijns-Arabische cirkel-volksdans van mogelijke Kanaänitische of Fenicische afkomst. Het wordt uitgevoerd in Palestina,LibanonJordanië, Irak, Syrië en Saudi-Arabië.
Dabke combineert cirkeldans en linedancing en wordt op grote schaal uitgevoerd op bruiloften, partijen en andere vrolijke gelegenheden. De lijn wordt gevormd van rechts naar links. De leider van de dabke gaat aan het hoofd van de lijn, afwisselend tegenover het publiek en de andere dansers. Andere namen voor deze dans: "dabki", "dabkeh", "debke", "debkah", "debki", "debka".


Kunst op de locatie van het concert
Tamer Maklad (1986) is beeldend kunstenaar ( schilderkunst en beeldhouwkunst). Kunst is voor hem een middel om de werkelijkheid weer te geven en nieuwe perspectieven voor de toekomst te krijgen.
In 2002 verliet hij op 16 jarige leeftijd zijn geboorteland Syrië. Na lange rondzwervingen via Azië, Afrika  en Zuid Amerika, waar hij overal veel artistieke invloeden opdeed, kwam hij in 2015 in Nederland terecht. Ook hij heeft inmiddels de Nederlandse nationaliteit.
De natuur heeft een grote invloed op Tamer. De vlakke landen van Nederland inspireren zijn ideeën en gevoelens in een speciale aquareltechniek.
Tamers werken worden gekenmerkt door spontaniteit en transparantie als gevolg van zijn voortdurende interesse in harmonie met de natuur.

Tamer Maklad woont tegenwoordig in Epe. Vanaf 24 juni neemt hij deel aan een expositie in de Grote Kerk van Epe met als thema “Waar rouw jij om?”.