Door:

Locatie: Polweg 2 Epe

SPRING AT THE 15th ANNIVERSARY bij Galerie De Aventurijn

SPRING AT THE 15thH ANNIVERARY

De 15e verjaardag van Galerie De Aventurijn biedt het gehele jaar door tentoonstellingen met kunstenaars van(inter)nationale faam. Geopend wordt met de tentoonstelling “Spring in the 15th. Anniversary”, die lopen zal van 12 april t/m 19 mei 2018, met de glaskunstenaars Richard Price en Loligo/ Josien Geerdink.Bij het oprichten van ‘De Aventurijn kunstbemiddeling’ op 24 juli 2003 werd Galerie De Aventurijn het kunstcentrum van datgene waar de Kunstbemiddeling voor staat. In deze 15 jaar hebben een 90-tal (glas) kunstenaars een mooi podium gevonden in Epe. De diverse technieken van de mogelijkheden van het materiaal glas werden op unieke en spectaculaire wijze door de deelnemers getoond. En nu na deze periode vinden velen nog steeds de weg naar de galerie in Epe en hebben kennis opgedaan van de verscheidenheid van de glaskunst.

De “Spring” tentoonstelling laat een van de bekendste Nederlandse glaskunstenaars zien:
Richard Price, de meesterglasblazer. Hij heeft in zijn ruim 30 jarige carrière voor vele andere kunstenaars glas geblazen, gesmolten, gegoten, enz. Maar zijn eigen oeuvre is onovertroffen. Hij werkt afwisselend in zijn studio in Amsterdam en Chaiyaphum, Thailand. Onlangs heeft hij zich weer in Thailand, zijn spirituele vaderland, geworpen op het glas en daar een nieuwe collectie gemaakt die voor het eerst te zien zal zijn in Galerie De Aventurijn. Price gaat regelmatig naar Thailand waar hij enkele Thaise vrouwen heeft les gegeven en de liefde voor het glas heeft bijgebracht. Men heeft daardoor nu een eigen bestaansmogelijkheid. Uniek !
Intrigerend is zijn kunst, vroeger (met vele vogels, baby’s en andere fantasiefiguren) en ook nu een mix van gesmolten en geblazen glassculpturen, die ook veelal uit de figuratieve wereld voortkomen. Hij creëert sprookjesachtige kunstwerken waardoor hij in staat is om met één kop of figuur een heel verhaal  te vertellen.
Zijn werk is opgenomen in de collectie bij particulieren, bedrijven en musea, ook ver buiten Nederland.

Loligo / Josien Geerdink kwam na de Kunstacademie Enschede (AKI), waar zij in 1984 afstudeerde in monumentale vormgeving/scenografie, in 2009 met glaskunst in aanraking. In 2013 heeft zij haar eigen glasstudio opgericht. De technieken die zij nu hanteert zijn die van kilncasting (ovengevormd glas) en pâte de verre. Zij combineert het glas met hout, lood en ander materiaal en brengt objecten en installaties waaruit glans, kracht, vloeibaarheid en weerbarstigheid spreekt.
Een aantal van de glas objecten, vorig jaar gemaakt in Tsjechië, komen voort uit een reis naar Japan in de winter van 2015. Langs door sneeuwstormen verlaten straten van oude poststadjes zag zij de bronnen. Drinkplaatsen waar reizigers (en hun lastdieren) zich konden laven aan schoon drinkwater. De fascinerende schakering van het dooiende en stromende water die bevroren, creëerde structuren op de omgeving die zij probeert te vatten in glazen ‘containers’: levendig, licht, verijst gekleurd en bijna transparant.
Niet alleen op kunstgebied heeft Josien Geerdink  een grote fantasie, maar dat strekt zich uit tot haar kunstenaarsnaam: Loligo glas is vernoemd naar de fantastische kleur en licht veranderingen van  de Loliginidae, ‘Pijlinktvis’, die veelal voorkomt in Thailand.

Reden voor de galeriehoudster om deze twee kunstenaars nu samen te laten exposeren.

De tentoonstelling “Spring” loopt van 12 april tot en met 19 mei. Galerie De Aventurijn is geopend donderdag t/m zaterdag van 13.00-17.00 uur en op afspraak. De galerie is niet rolstoeltoegankelijk.
Meer informatie staat vermeld op de website www.aventurijnglasgalerie.nl en kan ook verkregen worden telefonisch 0578-610535.

 

Voor meer info kijk op www.aventurijnglasgalerie.nl of bel naar 0578-610535.